Egyesületünk 2014.október 06 -án aláírást szerveztünk. Melynek célja az volt,hogy a Huszár-Telepen fekvőrendőröket és két helyre gyalogos átkelőhelyet biztosítsanak ,mert életveszélyes a közlekedés. Egy nap alatt 200 aláírást gyűjtögettük össze .sajnos a polgármester úr nem támogatta a petíciónkat .

Azóta számtalan gyereket helyeztünk át belvárosi iskolába a Sólya Miklós Gorögkatolikus egyház iskolából szülök kérésére .  Pontosan 21 gyereket .

Nagyon fontos ! Tiszavasváriba Lakossági Fórumot szerveztünk ,ami sok hátrányos helyzetű családot érintett .

                                     Tovább folytatjuk az integrációs programunkat

  • Két hete sikerült három gyereket áthelyezni a Sólya Miklós Görög katolikus Egyház iskolából egy jó minőségű belvárosi integrált iskolába .Reményeim szerint jól fogják érezni a gyerekek magukat a Móricz Zsigmond általános iskolába . A gyerekek szeptember 01-éltől kezdik meg az integrált oktatást . Támogassuk az integrációt

2016 .05.24 .

  • A mai nap sikerült a 12 -ess általános iskolából egy 2 osztályos tanulót áthelyezni a Bem József Általános iskola tagintézményébe a Kazincy Ferenc Általánosba . A kislány szeptember 01- éltől kezdi tanulmányait tovább

Adományt kapót Farkas Jázmin  

Dzsesszika 5osztályos szeptembertől a Móricz Zsigmond általános iskolába folytatja tanulmányait 

Krisztián szeptember 01 től kezdi tanulmányait a Móricz Zsigmond általános iskolába 

2016 .06.02 . Meg hatodot Jázmin mikor meg látta a saját hegedűjét és szombaton már hegedülni fog a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál rendezett gyermeknapon Nyíregyházán . Köszönjük a támogatását . Az adományt Pálóczi Beáta adta át .

Ramóna 1 osztályos tanuló .Szeptembertől a Móricz Zsigmond általános iskolába kezdi 2 osztályt  

Ramóna 1 osztályos tanuló .Szeptembertől a Móricz Zsigmond általános iskolába kezdi 2 osztályt 

Petíció Dr :Kovács Ferenc Polgármester úr részére . 2016 .06 28 

A petíciónkat elbírálta az önkormányzat amihez 336 ember csatlakozott.Köszönet a csatlakozó személyeknek és Nyíregyháza polgármester úrnak,DrKovács Ferenc - - itt: Huszár Tele

  • Az egyesületünk tagjai Horváth Attila ,Dano Noémi ,Gáspár Mária és Glonczi László ma 14 órakor petíciót adtunk át Nyíregyháza Polgármester úrnak ,azaz Dr .Kovács Ferencnek .Amiben két kérésünkre helyben kaptunk választ . Egy darab gyalogosátkelő helyet és minden bekötő utca elejére utcaszám táblát helyeznek el .A második gyalogosátkelő helyet jövőre ígérték ,hogy megcsinálják .Köszönjük a Huszár-Telepi lakosok támogatását .

Dora Onody-Molnar írása
2016. július 8.
Strasbourgban küzdenek Amanda igazáért
Befogadta az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy nyíregyházi roma kislány ügyét. Kósa Amanda 2011-ben abban a cigányiskolában volt kénytelen elkezdeni a tanévet, amelyet a nyíregyházi fideszes önkormányzat hathatós együttműködésével a Magyar Görögkatolikus Egyház Hajdúdorogi Főegyházmegyéje nyitott újra a város zömmel romák lakta telepén.
Kapcsolódó írásaink
Mennyit ér Balog Zoltán szava?
Antiszegregáció: tettek helyett szavak
A soros szégyen - Balog és a szegregáció
A nyíregyházi Huszár-telepen korábban működött iskola, ahová a telepi cigány gyerekek jártak, de azt 2007-ben az akkori városvezetés éppen azért zárta be, mert szegregáltan működött. A jelenleg Sója Miklósról elnevezett görögkatolikus intézmény 2011-es megnyitása után az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) pert indított a romák oktatási elkülönítése miatt, de nem csak a fenntartó egyház, hanem már az új önkormányzat ellen is, amely éppen az iskola újranyitásának évében szüntette meg az iskolabusz üzemeltetését. Ez a busz addig ingyen vitte a gyerekeket a város iskoláiba, ezzel biztosítva a deszegregációt, vagyis az ingyenes utazás és a szabad iskolaválasztás lehetőségét.
A roma iskola újranyitása mellett kampányolt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is, mert az szerinte szeretetteljes környezetben készíti fel a gyerekeket az integrációra.
A per jogtörténeti eseménnyé vált Magyarországon: az első és a másodfokú bíróság is szóról szóra megegyező ítéletben mondta ki, hogy a Sója iskola jogellenesen különíti el a roma gyerekeket. A verdikt illeszkedik a korábban, hasonló ügyekben indított perek ítéleteihez, a már kialakult bírói gyakorlathoz. A Kúria azonban ezekkel minden szempontból ellentétes ítéletet hozott, amikor lényegében azt mondta ki, hogy a felekezeti oktatás örve alatt igenis szabad szegregálni. A Kúria megdöbbentő döntése miatt a CFCF az Európai Bizottsághoz fordult, amely - többek között a nyíregyházi ügy miatt is - idén májusban kötelezettségszegési eljárást indított, azaz szégyenpadra ültette Magyarországot
A Sója Iskolába íratták be Kósa Amandát is, mert az iskolabusz megszüntetése miatt a szülők nem tudták kifizetni a helyi járatot, amivel a körzetes iskolába járhatott volna nap mint nap a kislány. Az apa, Glonczi László a harmadik félévkor érezte, hogy nem tesz jót, hogy csak roma gyerekekkel találkozik a lánya, ezért kérelmezte, hogy a körzetes iskola vegye át Amandát. Ezt elutasították - ami önmagában jogellenes -, csak ügyvédi segítséggel sikerült az átíratást elintézni. A kislányt új iskolájában emiatt "papíros gyereknek" csúfolták. Apja elmondása szerint azóta már beilleszkedett, és nagyon szereti új iskoláját.
- A Kúria döntése miatt közérdekű perben nem lehet a stasbourgi bírósághoz fordulni, csak úgy, ha az ügy valamely érintettje lép. Így találtuk meg Amandát. Tavaly októberben nyújtottuk be a keresetet, amelyet a bíróság most befogadott - mondja Kegye Adél, a CFCF ügyvédje. Amanda esete azért is érdekes, mert a Kúria az egyházi köntösbe csomagolt szegregációnak utat engedett Magyarországon, ezért a gyerek nevében nincs értelme magyarországi bíróságokhoz fordulni. A Kúria ugyanis a Sója iskolával kapcsolatos ítéletét elvi döntéssé nyilvánította, ami az alsóbb bíróságoknak is útmutató. Így Amanda anélkül fordult Strasbourghoz, hogy nem ment végig a hazai igazságszolgáltatás buktatóin. Az, hogy az EJEB befogadta a keresetet, jelzi: Strasbourgban is úgy látják, a Kúria döntése nyomán Amanda nem lelheti igazát a honi igazságszolgáltatásban, holott bizonyosan hátrányos megkülönböztetés érte.
- A keresetben annak megállapítását kértük, hogy a kislányt hátrány érte, mert egy csak romák által látogatott iskolába volt kénytelen járni. Nem csak azt állítjuk, hogy Amanda szegregált iskolába járt, hanem azt is, hogy az iskolabusz megszüntetésével az önkormányzat megfosztotta a kislányt attól a lehetőségtől, hogy integrált oktatást kaphasson - mondta Kegye Adél, hozzátéve: a magyar kormánynak szeptemberig kell Strasbourgot értesítenie az esettel kapcsolatos érveiről.
Az ügynek tétje óriási: Strasbourg kimondhatja, hogy a Kúria döntése semmis, vagyis azt, hogy még vallási köntösben is jogsértő az elkülönítés.

 Egy Tiszaeszlári család azonnali segítséget kért .

Kanalas Renáta hónapok óta küzd a helyi erőkkel a legegyszerűbb célért, hogy gyermekei a tiszaeszlári oktatási intézményekbe járhassanak. Renátáék tősgyökeres eszláriak, de tavaly el kellett költözniük a faluból, mert féltek, hogy a gyámügy elveszi a gyerekeiket. Egy évig éltek egy közeli faluban, ahol gyerekek folyamatosan jártak iskolába és óvodába, rendezett családi életet éltek. Albérletüket azonban eladta a főbérlő, így nem volt mit tenni, tavasszal visszaköltöztek Renáta anyósákéhoz egy szép, rendezett családi házba. Ekkor szembesültek azzal, hogy gyerekeiket nem voltak hajlandóak fogadni a helyi intézmények. Renáta szerint azért, mert azt a polgármester megtiltotta.

Elmentünk az anyukával az óvodába, hogy a legkisebb, hatéves kislány óvodai beiratkozása felől érdeklődjünk. Az óvoda megbízott vezetője sejtelmesen csak azt ismételgette, hogy keressük fel a polgármesteri hivatalt. Amikor felvetettük, hogy menjünk el közösen a településvezetőhöz, új fordulatot vett a történet: Renáta ugyanis elmesélte, hogy Nagy Tibor polgármesterrel (MIÉP) finoman szólva sem felhőtlen a viszonyuk. Néhány évvel ezelőtt ugyanis éppen kislányukkal volt várandós, amikor a hivatalban minősíthetetlenül trágár hangon beszélt vele a polgármester, az ezt számon kérő férjére pedig rendőrt hívott.

Ezek után sem közmunkát, sem más segítséget nem kaptak a településtől. Elmondásuk szerint szabályosan rájuk szállt a faluvezetés. Ennek eredménye Renáta szerint, hogy tavaly tavasszal egy "jóakarójuk" felhívta őket, hogy azonnal menjenek el a faluból, mert a gyámügy úton van a gyerekekért és állami gondozásba veszi őket. Ekkor költöztek, vagy inkább menekültek el Beszterecre, gyakorlatilag mindent hátrahagyva tiszaeszlári házukban. Pár nappal később viszont már hiába mentek volna vissza, a polgármester a bútorokkal, ruhákkal, mindennel együtt egyszerűen ledózeroltatta a házat.

A Mai nap megkérték az egyesületünket ,hogy segítsünk .Lényegre térnék egyből nem tudom mibe tudna segíteni van egy olyan problémám hogy tiszaeszlári polgármester egy fajgyúlóló lerombolta a házunkat elköltöztünk de vissza kellett jönnünk ide itt nem engedte iskolába járni a gyerekeket hiába be iratuk őket minden áron azt akarja menyünk el vagy elviteti a gyerekeket írtam mán nagyon sok helyre de minden hol azt mondták hogy ebe nem folynak bele ezért ha tud valamibe segíteni akkor kérem jelezzen . 

A családnak azonnali segítésre volt szükség .Sikeresen , soron kívül a Nagykállói családok átmeneti otthonába tudtuk őket helyeztetni .A Célunk az volt ,hogy a család együtt maradhasson és a gyerekeket ne keljen a szülőktől el vinni állami-gondozásba .Jelenleg a család biztos helyre kerültek .Köszönöm a Tiszaeszlár Gyámügy segítségét és együtt működését .

Roma Sajtóközpont cikk és videó    2016.08.26.              Dózer,pisztoly,pofonok-rendtartás Tiszaeszláron.

Rendtartás Tiszaeszláron

Roma Sajtóközpont yuotube 

Bódi Barna Tiszaeszlári családja.Sajnos a gyerekei nem járhattak iskolába és ovódába. 2016.09.01-öl

ÓNODY-MOLNÁR DÓRA írása

A történet a kétezres évek elejéig nyúlik vissza, amikor Renáta az élettársával családi házat vásárolt Tiszaeszláron. Az ingatlan rendkívül rossz állapotban volt, de vállalták a felújítását. A "tősgyökeres eszlári" Barnabás örült, hogy a szülőfalujában vághat bele a családalapításba. A vételár leszurkolása után derült ki, hogy a házon jelzálog van, amit a korábbi tulaj terhelt rá, ezért az új tulajdonosok nem kerülhettek rá a tulajdoni lapra. Az évek teltek el, míg a romos házat annyira lakhatóvá tették, hogy "oda még az egér se tudjon bejönni". Közben négy fiuk született, majd ötödikként egy kislány.

Beadvány

A 168 Óra Renáta ügye kapcsán közérdekű beadvánnyal fordul az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához és Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsmanhoz. Álláspontunk szerint indokolt lenne országosan megvizsgálni, hogy kik és milyen okból tanulnak magántanulóként.

 Ezen az ügyön két hónapot dolgoztunk , elértem,hogy a családot be jelentsék,iskolába felvegyék a gyerekeket és a kislányt óvodába.De ezzel nem zártam le ezt az ügyet.Folyamatos jogsértéseket követtek el, evvel a családdal.A felelősséget senki nemvállalja,gondolok az iskola igazgató,óvoda vezető,gyámügy,gyermekjóléti szolgálat,polgármester és ,hogy ne maradjon ki a sorból a KLIK. Minden dokumentálva van,meg vannak a gyerekek iskolai anyagai.Bizony nyugodtan ki merem jelenteni ,hogy ennyi hivatalos szerv asszisztáltak ehhez ,ami nagyon szégyen Magyarországra nézve.És még ezek után nem érti Balog Zoltán a kötelezettszegéseljárást Magyarországgal szemben.Pontosan ezek véget van,szegregáció,diszkrimináció .Már csak abba nagyon bízok,hogy a családot és a gyerekeket nem fogja atrocitás érni egyik szerv részéről se.

2016 .07 .19


2016 .07 .19 .A mai nap sikerült egy családot megmenteni a kilakoltatástól .Sikerült a NYÍRVV Nonprofit Kft városüzemeltetés cégjével megállapodni ,hogy a család havi fizetéséből a tartozást foghatják .Evvel a megállapodással mind két fél jól járt . 

Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesület megosztotta a bejegyzésedet.

László Glonczi Országos Egyesülete Hátrányos Helyzetű Családok <hhcsoe2015@gmail.com>
19:49 (0 perce)

címzett: varosuzemeltet.
Tisztelt Bocskai Péter - ügyvezető Igazgató Úr !
Tájékoztatom,hogy a mai nap 2017.01.13 19 órakor beszéltem a gyors szolgálattal.
Több helyen nincs víz a Huszár-telepen lakásokba.
.Szerintem a NYÍRVV- gyors szolgálata azt hiszi,hülyéskedek.
Több mint egy hete a Huszár-telepi pár lakásába nincs víz,mert elfagyott a főnyomó csővezeték.
Felhívtam a gyors szolgálatot és a végén tájékoztattam a szerelőt,hogy a beszélgetésünkről hangfelvétel készült és közölve lett ha hétfőn még mindig fent áll a víz hiány akkor feljelentem a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál a NYÍRVV-t.
A hangfelvétel mentve van.
Üdvözlettel: Glonczi László sk.
Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesület
Elérhetőség: 06.30.440-8930

2017.01.18 án kaptunk választ a KLIK-ől.

2017.02.15 

A mai napon tovább folytatunk az integrációs kampányunkat

.2017.02.20 -ól új integrált iskolába folytatja tanulmányait egy Huszár telepi kislány.
Kampányunknak köszönhetően 24 -0 a javunkra.
Ezzel 24 gyerek jövőét változtattunk meg.Száz. Èva. Zs.

A szülőt továbbra is megilleti a nevelési-oktatási intézmény szabad megválasztásának jóga!!
Vajon a Huszár-telepi gyerekekre is vonatkozik?
Nem tiltható meg a szülő jelentkezés benyújtása!
Jogellenes azonban minden olyan intézkedés amely kizárná vagy korlátozná a szülő intézményválasztási szabadságát,az intézménybe történő szabad jelentkezési jogát.

2017.02.09 ével sikerült Kunszentmiklóson egy családon segíteni  kilakoltatás ügyben.

Rupa Tünde családja egyesületünkhöz fordult segítségért miszerint Március 15- ével, el kell hagyniuk az önkormányzat tulajdonába lévő ingatlant.
A család Kunszentmiklóson Bankós Károly út,9 alatti lakos húsz éve laknak ott, tartozásuk nincsen az ingatlan fenntartottjánál se, semmilyen közmű tartozása nincs.
Nédó Kálmánné: Rupa Tünde: 4 gyermeke van ebből egy gyermek súlyosan tartós beteg gyerek, amit csatolunk önnek igazolásként.
Álláspontunk szerint az ingatlankezelő és a város legyen tekintettel a négy gyerekre és a súlyos szívbeteg gyerekre.
Ma Magyarországon nem lehet senki fedél nélkül hagyni, úgy ha nem az önhibájukból kifolyólag tehetnek róla.(beleértve a közmű és lakbértartozást) ami az ők esetükbe kizárt mivel semmilyen tartozásuk nincsen.
Mellékletben megküldöm a hölgy levelét és a gyerek zárójelentését. Megyei kormányhivatal segítségével a mai napon, azaz 2017.02.09 kaptak másik lakást Kunszentmiklóson.